Ezen az oldalon tartózkodik

Tájékoztatás a sertéspestissel kapcsolatban

Tájékoztatás a sertéspestissel kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

Az Afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) járványügyi helyzete Európában tovább romlott. A betegség megállapításra került háztáji sertés állományokban Ukrajnában, Romániában a magyar határtól néhány kilométernyire, és vaddisznókban már Hazánkban is.

Az ASP rendkívül nagy állategészségügyi és gazdasági kártétele miatt fontos, hogy a betegség házi sertésállományokba való behurcolását megakadályozzuk, illetve az, hogy a vaddisznó állományban való továbbterjedését gátoljuk.

Fontos, hogy minden sertéstartó helyet jelentsenek be a TIR rendszerbe. Minden sertés megbetegedés, illetve elhullás esetén értesíteni kell a szolgáltató állatorvost, az ASP-gyanús esetben pedig az illetékes hatósági állatorvost.

Az ASP egy magas lázzal, vérzésekkel, hirtelen elhullással járó betegség, így egy állat előzmények nélküli elhullását is ki kell vizsgálni.

Felhívjuk a sertéstartók figyelmét, hogy a sertéseket úgy kell tartani, hogy azok a vaddisznó állománnyal ne érintkezhessenek. Fontos továbbá a moslék etetési tilalom betartása a betegség behurcolási kockázatának csökkentése érdekében.

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásul vételét és a korlátozó szabályok szigorú betartását.

Tisztelettel:

Dr. Balogh Lóránd
jegyző

Kapcsolódó hírek

Megszakítás