Ezen az oldalon tartózkodik

Hatósági bizonyítvány kérelem lakások számáról

Hatósági bizonyítvány kérelem lakások számáról

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a kormány 2022. szeptember 09-ei rendelete alapján, a családi fogyasztói közösségek (a több lakóegységet tartalmazó, nem társasháznak minősülő ingatlanok) esetében a Jegyző kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról az alábbi feltételek mindegyikének teljesülése esetén:

  1. A második, vagy többedik lakásnak (az ide sorolt helyiségek együttesének) önálló, külön bejárattal kell rendelkeznie, mely közös előtérből, folyosóról, vagy a szabadból nyílhat. (Tehát az ingatlanon lévő lakások egymásból nem nyílhatnak.)
  2. A második, vagy többedik lakásnak fűthetőnek kell lennie, minimálisan lehessen benne aludni, (legyen benne minimum egy ágy) főzni, mosogatni, étkezni, (tehát legyen benne minimum egy mosogató és egy főzésre alkalmas eszköz, pl. rezsó, gáztűzhely), tisztálkodni (tehát legyen benne minimum egy WC és egy zuhany, vagy kád).
  3. Ha a lakás 30 m2-nél kisebb, akkor legyen minimum egy 8 m2-es helyisége (szoba), melynek természetes megvilágítása és szellőzése (szabadba nyitható ablaka) van,
  4. Ha a lakás 30 m2-nél nagyobb, akkor legyen minimum egy 16 m2-es helyisége (szoba), melynek természetes megvilágítása és szellőzése (szabadba nyitható ablaka) van,
  5. és a fenti 8 illetve 16 négyzetméterekbe nem számítható bele az étkező-, a főző- és a tisztálkodórész területe.

A Jegyző a hatósági bizonyítvány kérelemre állítja ki, minden esetben helyszíni szemle alapján.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ugyan a hatósági bizonyítvány kiállítása során a Jegyző nem vizsgálja a kialakult állapot jogszerűségét, azonban ez nem zárja ki, hogy a kérelmezőnek az eljárásban tett jognyilatkozatát egy másik eljárásban (pl.: építésfelügyeleti eljárás, adóhatósági eljárás) felhasználja.

A jelen eljárásban kiállított hatósági bizonyítvány csak a gáz ár kedvezmény igénybevételéhez használható fel, nem ad jogalapot semmilyen más eljárásban állapot igazolására.

Ha az egyetemes szolgáltató (gázszolgáltató) a rendeltetési egységek számát vitatja, vizsgálatot folytathat. Ha vizsgálat során kiderül, hogy a felhasználó jogosulatlanul vette igénybe a meghatározott kedvezményes többletmennyiséget, a többletmennyiség versenypiaci árának másfélszeresét kell megfizetni.

A kérelemhez szükséges nyomtatvány hamarosan elérhető a hivatalban, illetve letölthető itt:

HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY IRÁNTI KÉRELEM

Kapcsolódó hírek

Megszakítás