Ezen az oldalon tartózkodik

Európa a polgárokért – Farnad

Európa a polgárokért – Farnad

EURÓPA A
POLGÁROKÉRT

Farná 2017 – Solidarity, Reciprocity, Responsibility” projekt az Európai Unió támogatásával “Európa a polgárokért” program keretén belül

2.1 Testvérváros-program

Részvétel:

A projekt 371 állampolgár találkozóját tette lehetővé, amelyen részt vett 267 fő Farnad községből (Szlovákia), 54 fő Balánbányáról (Románia), 50 fő Vál községből (Magyarország).

Helyszín, időpont:

A találkozóra 2017.07.07-től 2017.07.09-ig Farnad községben (Szlovák Köztársaság) került sor.

Rövid leírás:

2017.07.07.
A találkozó részvevői a polgármester ünnepélyes megnyitóját követően betekintést nyertek a projekt fő célkitűzéseibe, a partnerek projektben való feladatára és szerepvállalására, valamint a közös együttműködés fő szempontjaiba. A délutáni órákban a testvértelepülések képviselőinek találkozójára került sor, ahol megvitatták az együttműködés jelentőségét, valamint Európai Unió projekthez kapcsolódóan testvértelepülési megállapodás aláírására került sor. A kora esti órákban „Szolidaritás jelentősége válság idején” témához kapcsolódóan kérdések megválaszolására került a sor: Az EU milyen meglévő szolidaritási mechanizmusai határozzák jogi, politikai, gazdasági és etnikai határait. A résztvevőknek lehetőségük volt megvitatni az EU által biztosított értékek,a kölcsönös megértés és támogatás jelentőségét válság idején. Kulturális és társadalmi tevékenységek keretén belül az első és második világháborúban elesett hősök emlékművének megkoszorúzására került sor. A résztvevők kiállítás keretén belül betekintettek a helyi nyugdíjas foglalkoztató munkájába, valamint borkóstolóval egybekötve megtekintették a régió szőlőtermesztését és bortermelését. Az esti órákban a kultúrprogramban az egyes országok kulturális örökségeinek bemutatója következett.

2017.07.08.
Délelőtt a gyermekprogramok oktatási céllal a tolerancia és sokféleség jegyében zajlottak. A gyermekeknek lehetőségük nyílt megismerni az EU-s országok hagyományainak, kultúrájának és szokásainak sokszínűségét. Az „Euroszkepcitizmus” témában Mihály Cs. (Románia) és Bechtold T. (Magyarország) által vezetett nyilvános vita az EU tagság által megszerzett előnyökre irányította a figyelmet. Cseri Z. regionális képviselő „Gyakorlati példák″ témában a résztvevők a már gyakorlatban bevált példákon keresztül mutatta be az EU által kínált helyi fejlesztési lehetőségeket (támogatások, alapítványok, partneri együttműködések). A délutáni eszmecsere és workshop témája a bevándorlás volt. A résztvevők megismerkedtek Európa migráns politikájával, valamint eszmecserét tartottak az idegengyűlölet kivédésének lehetőségeiről. A kultúrműsorban bemutatkoztak az egyes országok folklór csoportjai, bekapcsolódtak a főzőversenybe, valamint rövidfilmeket tekinthettek meg az érdeklődők a kisebbségek integrálásáról az EU területén, utalva ezzel Európára, mint kultúra, nemzetek és vallások békés egymás melletti összeférésre.

2017.07.09.
A résztvevők ünnepi szentmisén és megemlékezésen vettek részt. A délelőtti órákban tartott zárókonferencián kiértékelték az EU prioritásainak megfelelően a projekt hatását a résztvevő polgárok életében.

A rendezvény ideje alatt az információs sátorban az érdeklődők tájékoztatást kaptak az EU politikájáról, konkrét eredményeiről és az uniós tagság előnyeiről. A szakértők és az önkéntesek tájékoztatást és felvilágosítást nyújtottak az EU-ban élő polgárok aktuális problémáiról és annak lehetőségiről, miként kapcsolódhatnak be az EU döntéshozatalába.

Kapcsolódó hírek

Megszakítás