Ezen az oldalon tartózkodik

Rendőrségi tájékoztató az ittas vezetésről

Rendőrségi tájékoztató az ittas vezetésről

A TELJES TÁJÉKOZTATÓ PDF-FORMÁTUMBAN

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A vonatkozó jogszabályok betartásának és betartatásának érdekében előfordul, hogy a rendőrök szolgálatellátásuk során nem gépi meghajtású járművek vezetőivel, például kerékpárosokkal szemben kénytelenek intézkedni. A szabályok be nem tartása jelentősebb veszélyt jelenthet a kerékpárosra magára, illetve a közlekedésben résztvevő többi személyre egyaránt. Adott élethelyzetben megnő annak a kockázata, hogy akár kisebb baleset is komolyabb sérüléssel járjon.

Az ittasan történő kerékpározás annak foka szerint növeli a baleset bekövetkezésének kockázatát, ezáltal baleset-megelőzési szempontból nagyon fontos ezen tényezők folyamatos ellenőrzése, szankcionálása. A statisztikák szerint a közlekedési balesetek okozói közül második helyen a kerékpárosok szerepelnek.

A kerékpárosoknál komoly problémát vet fel az ittas járművezetésen felül az is, hogy nem szükséges KRESZ vizsga megszerzése, ezáltal a közlekedési szabályok ismerete a kerékpár jogszerű használatához.

Ellenben az állati erővel vont jármű hajtásához engedély szükséges. Ezek lehetnek hajtási engedély, illetve érvényes vezetői engedély (bármely nemzeti és nemzetközi) kategória.

Tisztelt Állampolgárok!

A Bicskei Rendőrkapitányság vezetői és beosztotti állománya a törvényesség, emberségesség, tisztesség, tényszerűség betartása mellett látja el szolgálati feladatait. Jogsértés észlelése esetén azonban intézkedési kötelezettség áll fenn.

Kérem, hogy a fenti tájékoztatásban foglaltakat szíveskedjenek figyelembe venni.

A témához kapcsolódó jogi normák:

– 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről (Szabs. tv.)
– 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól (KRESZ)
– 156/2009. (VII. 29.) Korm. rendelet a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról (KR)
– 27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás az ittasság ellenőrzéséről (ORFK Ut.)

Bicske, 2014. április 10.

Tisztelettel:
dr. Balázs Sándor r. alezredes sk.
kapitányságvezető

Kapcsolódó hírek

Írjon kommentet

Megszakítás