Ezen az oldalon tartózkodik

Véleményezés

RENDELETALKOTÁS TÁRSADALMI VÉLEMÉNYEZTETÉSE

(Kérjük, olvassa el figyelmesen a “Véleményezési szabályokat”!)

Jelenleg véleményezésre váró rendelet-tervezetek

Településterv véleményezése
Településképi rendelet-tervezet
– Segítség a véleményezéshez: Véleményezési anyag
(Véleményezési határidő: 2018.12.07. – LEJÁRT)
Nívó-díj rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2018.11.23. – LEJÁRT)

Parkolási rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2016.10.21. – LEJÁRT)
Köztisztasági rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2015.09.17. – LEJÁRT)
Kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2015.09.17. – LEJÁRT)
Tűzgyújtási rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2015.04.13. – LEJÁRT)
Szociális rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2015.02.26. – LEJÁRT)
Házszámozási rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2014.10.05. – LEJÁRT)
Közművelődési rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2014.10.05. – LEJÁRT)
Anyakönyvi rendelet-tervezet
(Véleményezési határidő: 2014.03.21. – LEJÁRT)
Rendelet a gyermekvédelem helyi szabályairól
(Véleményezési határidő: 2014.02.19. – LEJÁRT)
Rendelet a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és egyes személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról
(Véleményezési határidő: 2014.02.19. – LEJÁRT)
Rendelet az intézményi térítési díjak megállapításáról
(Véleményezési határidő: 2014.02.19. – LEJÁRT)
Rendelet a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének szabályairól
(Véleményezési határidő: 2014.02.19. – LEJÁRT)
Rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról
(Véleményezési határidő: 2014.02.19. – LEJÁRT)
Rendelet a vásárokról és piacokról
(Véleményezési határidő: 2013.09.26. – LEJÁRT)
Rendelet a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról
(Véleményezési határidő: 2013.04.19. – LEJÁRT)
Rendelet a köztisztaságról, a parkok és fák valamint a közterületek védelméről
(Véleményezési határidő: 2013.04.19. – LEJÁRT)

 Véleményezési szabályok

(Kérjük, olvassa el figyelmesen!)

Tisztelt váli polgárok!

A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2011. (X. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 3/2013. (I. 24.) önkormányzati rendelet bevezette Vál Község Önkormányzatának rendeletalkotási mechanizmusában a társadalmi véleményeztetés eljárását, mely feltételezi a rendeletek két olvasatban való elfogadását.

A Képviselő-testület első olvasatban megtárgyalja a rendeletek tervezeteit, és a település hivatalos hirdetőtábláján (2473 Vál, Vajda János u. 2.), valamint a település honlapján (www.val.hu) közzé teszi, hogy a település lakossága 15 napig megismerhesse a tervezet tartalmát és észrevételeket, javaslatokat tehessen a szabályozással kapcsolatosan

A rendelet-tervezetekkel kapcsolatos véleményeket, tervezeteket, továbbá a rendeletek hatályosulásával kapcsolatos észrevételeket, problémákat, módosításra vonatkozó javaslatokat a tervezetek közzétételétől számított 15 napon belül, a jegyzo@val.hu email címre várjuk.

Kérjük, véleménye megküldése során adja meg nevét, ellenkező esetben véleményét annak figyelembe vétele nélkül töröljük.

A Közös Önkormányzati hivatalt vezető jegyző a beérkezett véleményeket, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét – jelen rendeletben meghatározott feladatainak ellátása céljából – legkésőbb a véleményezett rendelet hatálybalépésétől számított két évig kezeli. Amennyiben a véleményezett tervezet nem lép hatályba, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét legkésőbb a vélemény beérkezését követő egy éven belül törölni kell.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a véleményező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényben foglalt vélelem szerint az előző két bekezdésben foglalt adatkezelések tekintetében megadottnak kell tekinteni. Ennek értelmében adatainak (nevének, elektronikus levélcímének) kezeléséhez szükséges hozzájárulását megadottnak tekintjük.

A véleményezési határidő lejártát követően a körjegyző a beérkezett véleményekről tipizált összefoglalót készít, melyet a véleményezők listájával együtt a honlapon közzétesz.

6 megjegyzés van “Véleményezés” témában

 1. Tisztelt Jegyző Úr! Bennem,hidd el csak a jóindulat munkálkodik. Főleg,hogy a nejem a beosztottad. De. Ezek a véleményezési szabályok amik nyilván rendeletek alapján képződtek,nekem kínaiak. Hosszú,bonyolult mondatok. Az elejét elolvastam Többször. Elolvastam a közepét. A végét. Együtt az egészet.Semmi.Én érzem a jóindulatot,hogy a falu lakói is direkt beleszólhassanak ötleteikkel a képviselők munkájába,ezzel is segítve a haladást,több szem többet lát jeligére. Nem tudom az előző kettő véleményezésre hány javaslat,beírás érkezett.Én mivel amatőr netes vagyok,nem találok sehol bejegyzést.Tudom a törvények köteleznek,de mi egytollas indiánok,az egyszerű beszédet könnyebben vesszük.Merem remélni,soraim nem sértők,ha azok, akkor bocsi. Munkátokhoz türelmet,empátiát,jó egészséget,megértést kíván Zseberobi a harmadik szomszédból.

 2. Dr. Balogh Lóránd

  Tisztelt Zsebeházy Úr!
  Előre is elnézést, hogy nem a hivatalos levelezi formákat betartva válaszolok, de remélem vagyunk olyan viszonyban, hogy ezt talán megengedhetjük egymás között!
  Köszönöm az építő jellegű észrevételt. Nem Ön az első aki szóvá tette, hogy néha kissé bonyolultan fogalmazok. Lehet, hogy így van… Ez rossz szokás, amin igyekszem változtatni.
  A véleményezés jogintézményének lényege, hogy a Képviselő-testület a jövőben két körben szavazva fogadja el a települést érintő új, fontosabb, nagyobb horderejű rendeleteket.
  Az első körös elfogadás után a rendelet tervezet szövegét közzé tesszük, hogy azt a település lakossága megismerhesse, véleményezhesse, építő jellegű hozzászólásokkal életszerűbbé tegye az elfogadás előtt álló rendeletet. Erre a véleményezésre 15 nap áll rendelkezésre. Ezen véleményezést követően a tervezet, az esetleges észrevételekkel egyetemben ismét a Képviselő-testület elé kerül, ahol végleges formájában elfogadásra kerül.
  Arról a problémáról, hogy a rendelet szövegek bonyolultak és nem túl közérthetőek, sajnos nem feltétlenül én tehetek. Vannak olyan jogi formulák és elvárások, amiket nem én, hanem a jogszabályok tesznek kötelezővé. Amennyiben nem tartjuk be Őket, úgy a Fejér Megyei Kormányhivatal azonnal él a törvényességi felügyeleti észrevétellel, amit mindenki érdekében igyekszünk elkerülni. Kevesen tudják, de 2013. július 01-től minden Önkormányzati rendeletet közzé kell tenni a http://www.njt.hu honlapon, ami nem más, mint egy országos jogszabálytár. Ezáltal mindenki láthatja és elolvashatja nem csak az országos, de a települési rendeleteket is. Ezek után remélem nem kell tovább indokolnom miért kell nekünk is beállni a sorba és betartani a kötelező formai elvárásokat.
  Remélem sikerült közérthetően és egyértelműen megválaszolnom az észrevételeket!
  Amennyiben bármikor, bármilyen kérdés merülne fel a településünk rendeleteivel kapcsolatban, úgy én vagy a hivatalban dolgozó lányok mindig szívesen állunk a T. lakosság rendelkezésére. Szívesen segítünk, ha kérdés merül fel.
  Mély tisztelettel:
  Dr. Balogh Lóránd
  Jegyző
  Váli Közös Önkormányzati Hivatal

 3. Huszár Tibor

  Tisztelt Jegyző úr. Zsebeházy úr felvetéséhez kicsit más írányból csatlakozva.Szeretném megkérdezni meddig tartana egy egy képvéselő úrnak ill hölgynek be be csengetni Otthonunkba és személyesen megkérdezni hogy mi a véleményetek Tisztelt Váli polgárok erről és erről a kérdésről .Érthetően azt elmagyarázva,,.Én azt gondolom azért jól esne a Váli embereknek akik ugye a képviselőket választották ,,,,Tisztelettel Huszár Tibor.

  1. Tisztelt Uram!
   Észrevételét köszönettel megkaptam és bevallom arra igen nehezemre esik reagálni, ugyanis a Képviselő-testület tagjainak nevében nem érzem tisztemnek a válaszadást. Felvetését ugyanakkor természetesen továbbítani fogom a részükre a következő Képviselő-testületi ülésen.
   Magam nevében azt tudom felajánlani, hogy amennyiben a rendelet szövegével kapcsolatban bármilyen értelmezési kérdése merülne fel, vagy véleményét szeretné kifejezni, úgy kérem forduljon bizalommal Hivatalunk Műszaki és Településfejlesztési ügyintézőjéhez, Miklósi Tiborhoz.
   Kérem válaszom szíves elfogadását.
   Mély tisztelettel:
   dr: Balogh Lóránd
   jegyző

 4. Szabó Éva

  Parkolási rendelettervezethez:
  Buszok a buszparkolóban parkoljanak, ne foglalják el az István téri parkolók jelentős részét. Az iskolába, templomba érkezők így nem tudnak megállni.
  Kompromisszumos javaslat: ha már mindenképpen itt kell (?) parkolniuk, az úttesttel párhuzamos parkolórészen álljon meg a busz, így max 3 helyet foglal el (tűzoltó múzeum mellett).

  1. Tisztelt Hölgyem!
   Kedves Éva!
   Az észrevétel nagyon is helyénvaló és megfontolandó. Köszönöm a javaslatot. Igyekszünk hasznosítani azt és beépíteni a rendelet tervezetbe.
   Köszönettel.
   Dr. Balogh Lóránd
   jegyző

Írjon kommentet

Megszakítás