Ezen az oldalon tartózkodik

Járványügyi intézkedések a koronavírussal kapcsolatban

Járványügyi intézkedések a koronavírussal kapcsolatban

Ezt kell tudni a koronavírusról és a járványügyi intézkedésekről

Számos tévhit és álhír kapott szárnyra a koronavírus okozta világjárvány kapcsán. Néhány fontos tudnivalót szedtünk csokorba.

A mostani járványt okozó vírus egy új genetikai állományú koronavírus (ennek összesen hét fajtája betegíti meg az embert – mások csak a kutyákat vagy a macskákat pl. –, ebből 3 súlyosan: A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos akut respiratorikus szindróma), a MERS (Middle East Respiratory Syndrome – közel-keleti légúti koronavírus), és a mostani járványt okozó SARS CoV2. Ez ugyan 80 százalékban hasonlít a SARS-hoz, de új, és sokkal hatékonyabb kapcsolódási mechanizmussal kötődik a sejtekhez, ezért gyorsabban fertőz, mint a SARS.

Az influenzavírussal szemben ennek a vírusnak nem ismerjük a patomechanizmusát, azaz, hogy pontosan hogyan alakul ki a betegség a fertőződés nyomán. Az influenzának 0,1–0,4 között mozog a halálozási aránya, ennek a vírusnak 2–5 százalék között – azaz az arányokat tekintve sokkal többen betegednek meg influenzában, és mégis sokkal kevesebben halnak meg a szövődményeiben.

Ne menjünk tömegbe!

Nem a koronavírus-járvány fogja elpusztítani az emberiséget, de nagy valószínűséggel az emberek mintegy70 százaléka át fog esni a fertőzésen, ami egyébként a későbbiek során védelmet is nyújt majd az egyéneknek a betegséggel szemben, és mérsékelni fogja a SARS CoV2 járványok kialakulását (nyájimmunitás).

A vírus nagyon gyorsan terjed, Magyarországon – ahogyan nemzetközi adatok is ezt mutatják – naponta 33 százalékkal nő a fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy egy ember naponta három másiknak adja át a fertőzést. A hazai, járványügyi intézkedések arra irányulnak, hagy lassítsák ezt a fertőződési arányt. Erre azért van szükség, hogy ne egyszerre zuhanjon rá 100-ból kettő vagy öt súlyos beteg az egészségügyi ellátórendszerre, mert sem elegendő ember, sem elegendő ágy és eszköz nincsen ennyi beteg egyidejű ellátására! Ezért kell kerülni a zsúfolt helyeket, így az áruházakat is, ahol most ezrével tülekednek az emberek a cukorért meg a WC-papírért. Azokon a helyeken, ahol sorba kell állni (bolt, gyógyszertár) igyekezzünk egy méteres távolságot tartani másoktól. A szájmaszk viselése a vírusokat nem tartja távol, egészséges embereknek ezért nincs értelme viselni, azoknak viszont, akik bármilyen influenza, vagy náthaszerű tünetei vannak, igen.

Vigyázzunk az egészségügyiekre, nagy szükségünk lehet rájuk!

A járványügyi intézkedések között számos, az egészségügy és az ott dolgozók túlterheltségét csökkentő intézkedés született. Rájuk több okból is nagyon kell vigyáznunk: kevesen vannak, ha pedig elkapják a betegséget (vagy felmerül ennek gyanúja), kiesnek a munkából, illetve a lassan kialakuló, vagy tünetmentesen fertőzést okozó vírust tovább terjeszthetik a kórházakban, rendelőkben a legelesettebb betegek körében.

Ha bármilyen influenzára, náthára hajazó tüneteket tapasztalunk magunkon, telefonon értekezzünk a háziorvossal, ne menjünk a rendelőbe, hogy se az orvost, asszisztenst, se másokat véletlenül se fertőzzünk meg. Azokkal a panaszokkal, amelyekkel régóta halogattuk az orvos felkeresését, ne most menjünk a rendelőbe, kórházba! Ha ráért három hónapot, kibírunk még kettőt. Az elektív, azaz tervezett műtéteket elhalasztják a kórházakban. Ilyen lehet mondjuk a csípő, vagy térdprotézis műtét, vagy például az akut panaszokat nem okozó vesekő eltávolítása, a szürkehályog-operációk. Március 14-étől kezdve az orvosok csak a sürgős, halaszthatatlan műtéteket végzik el! Azokat a betegeket viszont, akiknek nem halasztható a kezelése (pl. daganatos betegek operációja, kemoterápiás kezelése), továbbra is fogadják a kórházak.

Ugyanez vonatkozik az államilag finanszírozott alapellátó fogorvosokra: csak a sürgős, halaszthatatlan fogászati kezeléseket végzik el (pl. fogbélgyulladás).
Leállították a szervezett, népegészségügyi célú szűrővizsgálatokat is (méhnyakszűrés, vastagbélszűrés, mammográfiás szűrés, fogászati szűrővizsgálatok).

Gyógyszerek járvány idején

A krónikus betegek gyógyszereit (pl. vérnyomáscsökkentők, antidiabetikumok) ugyancsak telefonos kérésre, e-receptre írják fel az orvosok, ezek miatt nem kell bemenni a rendelőbe. Nem kell szakorvosi javaslatot beszerezni azokhoz a készítményekhez sem, amelyeknél ez eddig előírás volt, a háziorvos most minden további nélkül felírhatja ezeket. A gyerekek, idős betegek receptjeinek kiváltásához nem kell felírási igazolás (papírrecept), ahogyan eddig, a hozzátartozó a saját személyi igazolványának és a beteg TAJ-számának felmutatásával is kiválthatja azokat. A gyógyszertárakban csak annyi ember tartózkodhat egyszerre, ahány kiadóablak van (a váli gyógyszertárban ez egy fő), a többieknek az utcán kell várakozniuk.

Számos téves információ jelent meg az interneten, amelyben koronavírusos betegeket ellátó kórházak tapasztalataira, vagy szakorvosokra hivatkozva közlik, hogy az ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapító készítmények (pl. Algoflex, Advil Ultra), vagy az ACE-gátlók (vérnyomás csökkentésére használt gyógyszerek) nehezítik a koronavírussal fertőzött betegek gyógyulását. Az ibuprofénre vonatkozó fals híreket cáfolta a hivatkozott bécsi kórház, illetve a vérnyomáscsökkentők esetében az Európai Kardiológusok Társasága.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Alapos, szappanos kézmosás, a személyes higiénés szabályok betartása, a tumultuózus helyek kerülése – ezt tehetjük saját egészségünk védelmében. Aki teheti, maradjon otthon, ne járjon a szomszédokhoz, ne most rendezzünk partikat, házi mulatságokat, ne járjunk plázába, és a 99 főre korlátozott mozielőadásokat se látogassuk. Szellőztessük gyakran otthonainkat.

Fokozott óvatossággal látogassuk az idős hozzátartozóinkat, ne öleljük, pusziljuk meg őket. A gyerekekre most ne az idős nagyszülők felügyeljenek.

Bár ránk, magyarokra nagyon is jellemző, hogy „egy kis nátha miatt” még nyugodtan bejárunk a munkahelyünkre, most ezt ne tegyük. Elképzelhető ugyan, hogy valóban csak náthásak, vagy influenzások vagyunk – bár a szokásos, szezonális influenzajárvány lecsengőben van –, ha kicsit is betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe, és telefonon konzultáljunk az orvosunkkal.

Mindenkinek jó egészséget!

Összeállította: Tarcza Orsolya

Kapcsolódó hírek

Megszakítás